lördag 4 februari 2012

Mjölk

Hej mjölkkonsument! Vet du att mjölkkons kalvar tas ifrån mamman strax efter förlossningen (som ju är en följd av tvångsinsemination) och att de skriker efter varandra? Men de får såklart inte vara tillsammans för mjölken ska ju du dricka! Mjölken som var ämnad för kossans barn. Hankalvar slaktas tämligen omgående men eftersom en nyfödd liten gänglig kalv som med nöd och näppe kan stå på benen knappt har något kött på sig tjänar man inte så mycket pengar på en sådan, som fortfarande är våt i pälsen. En gång såldes en liten hankalv från det 4H jag hängde på för 32,50:-. Så mycket var hans liv värt. Ja, och sedan föds honkalvarna upp utan att ha hunnit slickas torra av sina mammor, på någon sörja de får ur en maskin istället för att dia sin mamma, för att sedan själva gå in i mjölkproduktionen. Där får de leva, eller snarare överleva, i bara 6 år för sedan producerar de för lite mjölk. De skulle säkert kunna leva åtminstone dubbelt så länge. Inseminationer, dräktigheter, förlossningar och separationer följer på varandra för att hålla produktion och lönsamhet uppe! Sedan slaktas de. (Jag har för mig att så mycket som 60 % av köttet som säljs är pensionerade mjölkkossor.) Eftersom kossorna är sönderavlade har de enorma juver som ibland släpar i marken och de får ofta smärtsam mjölkstockning. Mjölken innehåller inte sällan blod och var från kossans såriga, infekterade spenar. Men oroa dig inte, mjölkkonsument! Är det för mycket var och blod i säljs inte mjölken!

Mjölk är inte särskilt nyttigt heller. Mjölkfrämjandet vill förstås att du ska tro det, men faktum är att det är propaganda från deras sida. Det kan till och med öka risken för benskörhet (Sverige har högst antal fall av benskörhet i Europa och hög mjölkkonsumtion) eftersom kalciumet som finns i mjölk inte tas upp. Dessutom finns samband mellan ökad risk för cancer och diabetes, och hög mjölkkonsumtion. Googla gärna "mjölk benskörhet", "mjölk cancer" osv!

Inga kommentarer: